Kom igång med Mosleymetoden

Mosleymetoden består av flera steg som du själv kan styra hur du vill använda dig av.

Antingen så kör du på trestegsprogrammet där du börjar med ett strikt kaloriingat i upp till tolv veckor eller så börjar du direkt med nya 5:2, beroende på hur snabba resultat du vill ha.

Boken

Book cover
Köp boken här

Steg 1 - 800 metoden - Snabb viktnedgång

Detta är metoden som du skall använda om du har mycket vikt du behöver bli av med. 800 kalorier om dagen är det som gäller för ett tag framöver.

Vi rekomenderar att du kör 800 metoden i minst två veckor och max tolv veckor. Du styr själv beroende på hur mycket vikt du behöver tappa.

Såhär gör du

För att få i dig 800 kalorier om dagen så väljer du själv om du vill äta mat eller om du hellre dricker måltidsersättning. Om du väljer vägen med måltidsersättning så är det mycket viktigt att du väljer drycker som inte är sockrade eller sötade med sötningsmedel. Sammansättningen av andra näringsämnen är också viktig. Se vårt recept på hemmagjord shake. Gör en stor batch på kvällen så har du för hela nästkommande dag.

När din kropp sedan går från att bränna socker till att börja bränna fett så är det mycket vanligt med huvudvärk och att du känner dig lite dimmig. Detta är en reaktion på omställningen i din kropp men kan också bero på dålig vätskebalans. Se därför till att dricka ordentligt med vatten. Minst 2 liter per dag rekomenderar vi. Ett bra riktmärke att kolla färgen på din urin. Relativt genomskinlig och ljuggult är bra. Är det mörkare och doftar väldigt så dricker du för lite.

Förutom att skära ned till 800 kalorier om dagen så kan det vara en god idé att också tidsbegränsa ditt ätande. Detta kallas inom mosley-metoden för TRE (Time Restricted Eating). Detta innebär att man endast äter under 12 timmar så att kroppen får 12 timmar att återhämta sig och fasta.

Viktigt att veta är att 800 metoden inte är för alla. Om du känner att den inte passar dig eller du inte kan köra 800 kalorier per dag så finns alltid möjligheten att gå direkt till steg två. Ditt initiala viktras kommer inte bli lika stort men du kommer fortfarande att tappa vikt och må bättre.

Steg 2 - Nya 5:2 - Långsiktig periodisk fasta

Vid något tillfälle kommer du komma till att du vill sluta med den snabba viktnedgången. Det kan vara allt mellan två till tolv veckor in i programmet. Då kommer den nya 5:2 in i bilden. Detta är ett program där du på ett enklare sätt kontrollerar ditt intag av kalorier och fortsätter gå ned i vikt, om än inte i samma takt som innan.

Nu börjar den periodiska fastan med att äta 800 kalorier, två dagar i veckan. Enkelt om man tagit sig genom 800 kalorier varje dag ju :)

Såhär gör du

Periodisk fasta innebär att äta 800 kalorier på dina fastedagar. Resterande dagar är du inte riktigt fri att äta vad du vill, utan här gäller det att äta medelhavskost och fortsatt begränsa intaget av snabba kolhydrater och istället fokusera på mättande proteiner och hälsosamma fetter. Bort med pasta, vitt ris och bröd. In med fullkornsprodukter och t.ex. svart ris.

Forskning pekar på att kalori-räkning minskar chanserna att lyckas långsiktigt då man till slut tröttnar och helt ger upp. Du behöver inte räkna kalorier nu, men att göra det under en period kommer definitivt underlätta för att hålla koll på vad du får i dig. Vi rekomenderar därför att du gör det under de nästkommande veckorna för att sedan fasa ut det succesivt när du har bättre koll.

Under dina fastedagar så skulle vi rekomendera att köra på samma recept och upplägg som du gjort under Steg 1. Detta kommer sitta i ryggmärgen och göra din livsstil enklare. Fokusera även dessa dagar på medelhavskost.

Om du kört TRE under steg 1 så rekomenderar vi att du utökar detta från tolv till ett fönster om tio timmar per dag, då du får äta. Skälen till detta är många men det kommer ytterligare öka och förbättra dina resultat av periodisk fasta, speciellt autophagy (cellernas förmåga att reparera sig) och ketos.

Steg 3 - Underhåll - En ny livsstil

När du har uppnått ditt mål är det ju dags att gå in i underhåll. Det är nu det är av yttersta vikt att bibehålla kontrollen och använda dig av de verktyg du fått på vägen. Det är alldeles för lätt att gå tillbaka till gamla vanor nu och äta och dricka allt det där du varit sugen på under hela resan. Det som är bra nu är att ju längre du är i underhållsfasen, ju enklare kommer det bli.

Fortsätt gärna äta en medelhavskost och fasta lite då och då. Vill du köra ett fortsatt 6:1 program är det kanon. Att fortsätta med TRE är också bra, en bra tumregel kan vara att köra 12:12 vilket minskar risken för snacksande betydligt.

Receptboken

Book cover
Köp receptboken här

Recept

Visa alla recept